Har du spelat Machi Koro?

Har du hört talas om Machi Koro?

Det är ett japanskt spel, som spelas med kort och tärning. Spelupplägget liknar monopol, men utan bräda. Machi Koro går ut på att köpa rätt verksamheter, som genererar pengar åt dig så att du kan bygga ut din stad. Den som är först med att bygga färdigt alla sina landmärken vinner!


- Verksamheter: bagerier, tonfiskbåtar, gruvor med mera
- Landmärken: shopping center, radiomast, nöjesfält med flera.
I Machi Koro tjänar man pengar genom att kasta tärningen, eller två tärningar när man väl har köpt rätten att kasta två tärningar.

Om och hur mycket pengar man tjänar beror på vilka kort som aktiveras av kastet.

Några exempel:
Du har ett Bageri, kastar en tärning och får en tvåa. Ditt Bageri aktiveras nu och du får ett mynt.

Du har en Skog, en annan spelare kastar en femma. Din Skog aktiveras nu eftersom Skog är ett blått kort som aktiveras oavsett vem som kastar tärningen.

 
 

Olika sorters kort i Machi Koro

Det finns gröna, blå, röda och lila kort.

- Gröna kort
Aktiveras när det är din tur. Det vill säga att dina gröna kort aktiveras när DU kastar samma antal prickar på tärningen som på kortet.

- Blå kort
Aktiveras oavsett vems tur det är. Så om någon av dina medspelare kastar tärningen och du har ett blått kort med rätt antal prickar så aktiveras det.

- Röda kort
Detta kort låter dig ta mynt från dina medspelare. Kortet aktiveras när din medspelare kastar samma antal prickar som du har på kortet, och du inkasserar pengarna från din medspelare ifall de har några.

- Lila kort
Aktiveras bara när det är din tur. Dessa kort låter dig ofta ta pengar från andra spelare. Läs instruktionerna noga eftersom alla lila kort har olika regler.

 

Vilket utgåva av Machi Koro bör jag köpa?

Det finns flera olika utgåvor av Machi Koro, som Deluxe edition, Millionaire's Row och Bright Lights, Big City. Det finns inte någon version som är översatt till svenska, men vi kan ju alltid hoppas att den är på väg. Att köpa original spelet utan någon så kallad "expansion pack" kan vara bra för nybörjare, eftersom det är mindre att hålla reda på.

Machi Koro är roligt, utmanade och mycket beroendeframkallande. Passa på att läsa mer på tillverkarens hemsida. Där finns också ett forum där man kan få svar på dispyter om hur man tillämpar reglerna, vilket jag har använt många gånger. Jag har inte hittat Machi Koro i några svenska spelaffärer, så man får köpa online via exempelvis Amazon eller eBay. Hoppas du får chansen att spela Machi Koro någon gång!