Recept på rönnbärsgelé

Så efter att ha sett Sockerfilmen, och sagt att jag inte tänkte äta mer socker så kommer jag nu med ett recept på rönnbärsgelé. Motsägelsefullt, jag vet, men det passar ju så bra den här årstiden så jag kan inte stå emot. Jag älskar allt som vi får liksom gratis från naturen. Dessutom finns det en massa nyttigheter i höstbär och höstfrukt, som kan hjälpa oss att klara av hösten.
 
Man ska ju passa på efter den första frostnatten, eftersom bären smakar bäst som bäst då. Annars kan man plocka bären före frosten, och låta dem ligga över natten i frysen.

Du behöver en silduk, en stor gryta - gärna en koppargryta, och steriliserade burkar.

Ingredienser

 • 2 liter rönnbär, ca 1 kg
 • 3 stycken syrliga gröna äpplen eller hemgjort äppelpektin, recept finns på sydsvenskan.
 • 800 g socker 
 • 7 dl vatten
 1. Rensa och skölj bären.
 2. Skär äpplena i bitar. Du behöver inte skala dem eller ta bort kärnhus.
 3. Koka äppelbitar, rönnbär och vatten i en gryta i 15 – 20 minuter.
 4. Låt rinna av i silduk. Det tar cirka en halvtimme.
 5. Mät upp den silade saften i en stor gryta, och tillsätt sockret lite i taget och rör om försiktigt.
 6. Koka upp och låt koka utan omrörning cirka 10 – 20 minuter. Ta då och då ett geléprov; Häll upp lite gelé på en kall tallrik. Dra med sked ett streck genom massan. Rinner den ihop igen är geleén inte klar.
 7. Skumma av om det behövs.
 8. Slå upp din rönnbärsgelé i rena steriliserade burkar, låt svalna och förvara sedan i kylen.
Dags att njuta!

Sockerfilmen - That Sugar Film

Som vanligt så är det kanske bara jag som har missat den här filmen, men nu har jag äntligen sett Sockerfilmen -That Sugar Film. Vilken inspirerande film! 

Jag tycker inte att jag äter jätteonyttigt, men den här filmen öppnade mina ögon. Jag tycker ju att jag äter normalt, men jag skulle vilja vara lite smalare, men inte bara det, jag skulle vilja vara så snabb och smidig som jag var när jag var yngre.
 

Vad har gått fel med min kost?

Ibland är det svårt att veta vad som gick fel, varför jag inte är lika smal och smidig, även om man har vissa misstankar. Jag förstår ju att det är något fel på min livsstil, men det är svårt att sätta fingret på vad det är.

Jag har väl alltid tänkt att en kalori socker är samma som en kalori grönsaker, men nu vet jag bättre!

 

 
 
Det var intressant att höra om bakgrunden till att vi har så mycket socker i halvfabrikat. Jag visste inte att det ursprungligen började tilsättas på 70-talet för att kompensera när man gör lättprodukter. Personligen har jag alltid varit misstänksam mot lättprodukter, så det bekräftade ju alla mina misstankar.
 

Hur kan jag ändra min kost?

Jag tycker inte om alltför extrema eller drastiska åtgärder, men efter att ha sett den här filmen så tror jag att jag måste börja äta helt utan halvfabrikat. Det tar lite längre tid, men det är värt det. 
 
Den andra slutsatsen är att kroppen behöver fasta ibland, för att stänga av insulinproduktionen. Jag tror också att det kan hjälpa med sockerberoendet. Dessutom så tror jag att det är bra att utesluta sötningsmedel, så att man inte föder sockerbegäret, eller håller kroppen van vid den söta smaken.
 
Så jag har lite förändringar att göra, men jag tror att resultatet kommer vara värt det. Önska mig lycka till, jag behöver det!
 
Bildkälla: http://www.imdb.com

En ny leksak

Jag måste bara berätta om min nya leksak. Jag vet inte riktigt hur det började, men jag tror att det var att jag letade efter ett nytt ritprogram till min laptop. När jag läste på om olika program, så läste jag om flera av dessa att de var kompatibla med ritplattor. Jag blev så nyfiken att jag började läsa på om ritplattor, och upptäckte att de ju är helt fantastiska.

Vad är en ritplatta?

En ritplatta är en fristående platta som kopplas till datorn via USB. På den ritar användaren med en speciell penna. När pennan svävar ovanför ritplattan rör sig muspekaren och för att klicka är det bara att röra vid ritplattan med pennan. På så sätt går det att rita på datorn på ett mycket mer intuitivt sätt jämfört med att använda datormusen.
 
Bildkälla: Wacom

Ritplattor finns i olika storlekar och med olika tryckkänslighet. Priset skiljer också ganska mycket mellan de minsta och största, från cirka 800 till många tusenlappar för de modeller som används av proffs.

Wacom Intuos Draw

Jag bestämde mig för en Wacom Intuos Draw helt enkelt för att det var den billigaste. Ritytan är 152x95 mm, så det är ungefär som A5, så man får inte vara alltför yvig med händerna. Jag fick med programmet Artrage Lite, vilket har fungerat mycket bra. Att följa några Youtube filmer om hur man börjar använda ritplattan, har verkligen hjälpt mig att kolla igång. Jag har fortfarande mycket att lära mig, men med guider och Youtube går det framåt.
 

Slutsats

Jag älskar ju att måla och skissa, men jag visste ju inte hur jag skulle uppleva det här, det är ju så virtuellt. Det är ju något speciellt med att känslan när man blandar färg, eller känslan av att pennan mot pappret. Men jag kan verkligen rekommendera alla en ritplatta. Man behöver inte vara ett proffs för att ha kul med en platta, och det är inte en jättestor investering jämfört med vad man kan spendera på färg och målarduk. Dessutom kan man ta med sig sina verk var som helst, på ett USB-minne, vilket ju är helt fantastiskt.

Här kommer en liten bild som jag gjorde när jag bara lekte lite. 


Källa för teknisk information: Kjell & Company

Man måste börja någonstans

Mitt namn är Maria, och jag tänkte skriva om lite allt möjligt som intresserar mig, och förhoppningsvis andra också. 
Jag tycker om att resa, äta god mat, fotografera och njuta av goda vänners sällskap. Nästa inlägg kommer jag att skriva om en ny leksak som jag har skaffat. Jag hoppas att ni kommer att tycka om denna blogg, så watch this space! 
 
 

Välkommen till min nya blogg!

Välkommen hit! Jag hoppas att du stannar ett tag och ser dig omkring. Förhoppningsvis hittar du nåt du gillar.

 
 
Länkkatalog Länkbyten.se
Äldre inlägg